Tento víkend sme sa učili robiť sushi. Za tento super workshop ďakujeme kamarátke Zuzke 🙂
Na 5 roliek potrebujeme:
5 plátkov riasy Nori
250g ryže na sushi
ryžový ocot
brezový cukor
himalájsku soľ
na dlhé pásiky nakrájanú zeleninu (avokádo, mrkva, uhorka,…)
nelúpaný sezam
wasabi
kvalitnú sójovú omáčku (tamari alebo shoyu)
nakladaný zázvor
vodu s citrónom na oplachovanie rúk
Postup:
Ryžu na sushi uvaríme. Keď je ryža hotová, preložíme ju do plochej, širokej nádoby a a ešte teplú ju zalejeme zálievkou z octu, cukru a soli. Zálievka: 0,5 dl ryžového octu zmiešame s lyžičkou brezového cukru a štvrť lyžičkou soli. Zmes poriadne premiešame a necháme vychladnúť.
Zeleninu nakrájame na dlhé pásiky.
V citrónovej vode si poriadne namočíme celé ruky, aby sa nám na ne nelepila ryža.
Riasu položíme na bambusovú rohožku lesklou stranou nadol a na ňu rovnomerne rozložíme ryžu. Na konci riasy si necháme 1-2 cm voľný okraj.
Na ryžu nanesieme pásik wasabi pasty, uložíme pokrájanú zeleninu a posypeme sezamom.
Pomocou rohožky postupne zavinieme jemným zatláčaním sushi rolku. Koniec riasy (bez ryže) jemne potrieme vodou. Rolujeme opatrne aby sa riasa neroztrhla.
Rukami doladíme rolku do požadovaného tvaru.
Postupujeme až dokiaľ neminieme všetku ryžu. Mala by vystačiť na 5 roliek.
Servírujeme nakrájané podľa vlastnej fantázie s wasabi, sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom.
Tak toto je naše prvé sushi. Ako sa vám páčilo? Napíšte nám do komentárov.