Potrebujeme:
120 g polenta
soľ
špenát (niekoľko lyžíc)
1 PL olivový olej
100 g ricotta
2 strúčky cesnaku
100 g balkánsky syr
125 g plátky masla
Príloha – ochutené paradajky:
1 PL olivový olej
3 strúčky cesnaku
2 hrste paradajky cherry
Postup cesto:
Polentu nasypeme do vriacej osolenej vody (360 ml) a uvaríme na hustú kašu.
Ku koncu varenia pridáme posekaný rozmrazený špenát a lyžicu oleja. Necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si plnku:
Ricottu zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku a balkánskym syrom. Nesolíme, nekoreníme, syr je dosť slaný.
Navlhčenými rukami urobíme s polenty placky a do stredu vložíme ricottovu náplň.
Opatrne zabalíme a vytvarujeme guľky. Vôbec sa nelepia na ruky, len ich treba navlhčiť.
Poukladáme na plech vyložený papierom, alebo do vyolejovanej zapekacej remosky. Navrh každej gule dáme plátok masla a vložíme do vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme max. 10 min. Určite nie viac! Môžu sa roztiecť.
Paradajky:
pokrájame, na oleji krátko opražíme plátky cesnaku, pridáme paradajky, premiešame, ohrejeme a môžeme podávať.
Ja som dala paradajky živé.
Dobrú chuť.
Recept aj foto nám poskytla čitateľka Anina. Ďakujeme 🙂