Pohánka je stará plodina, ktorú poznali už naši predkovia a hojne ju využívali. Pochádza z juhovýchodnej Ázie.
Má skvelé nutričné vlastnosti a liečivé účinky:
- je prirodzene bezlepková, mechanicky lúpaná je významným zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a aminokyselín
- je prírodným zdrojom rutínu-vitamínu P, (najviac ho obsahuje jej čerstvá zelená vňať) ktorý priaznivo vplýva na naše cievy
- semeno pohánky obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok
- je vhodná na detoxikáciu organizmu
- pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa
- posilňuje nedostatočné libido, alebo potenciu
- pôsobí na reguláciu krvného obehu
- posilňuje imunitný systém
- preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
- posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch.
Svetlá a tmavá pohánka
Trh ponúka svetlé aj tmavé pohánkové krúpy. Rozdiel je v technológii spracovania. Svetlá je lúpaná šetrne-mechanicky a je v nej zachovaných viac živín oproti tmavej, lúpanej za vysokých teplôt. Svetlá pohánka je po uvarení viac kašovitá a má slabšiu pohánkovú arómu oproti tmavej.
Výrobky z pohánky
Z pohánky si môžeme pripraviť aj čajík. Používajú sa na to pohánkové šupky, alebo je možné kúpiť už hotový čaj. Je vhodné obohatiť ho o vitamín C, ktorý podporuje vstrebávanie rutínu. Do čaju môžeme pridať napr. rakytníkovú šťavu, ktorá obsahuje viac vitamínu C ako citrón.
V ponuke je pohánka so šupkou, krúpy, lámanka, krupica, múka, pohánkové vločky, cestoviny, pukance aj chrumky. Energia zrna však klesá s náročnosťou spracovania (v tomto poradí), preto odporúčame používať celistvé a v prirodzenej forme sa vyskytujúce potraviny.