Deň dopredu si dokŕmte kvások, cez noc vám v chladničke pekne bude pracovať a na druhý deň tento rozkvas (štartér) použijete do receptu.
Na cca 15 kusov potrebujeme:
2 lyžice rozkvasu (ja mám čisto ražný celozrnný)
300 ml rastlinného nesladeného mlieka (ak kupujete, tak ideálne v BIO kvalite a nesladené)
1 vajce
lyžička ryžového sirupu (prípadne trstinového cukru)
štipka soli
celozrnnú špaldovú múku hladkú podľa potreby
Postup:
Všetko spolu poriadne rozmiešame a múky dáme toľko, aby nám vzniklo primerane husté lievancové cesto. Toto cesto prikryjeme a necháme 2 hodinky postáť. Ja ho zvyknem šupnúť do zatvorenej rúry, aby bolo mimo prievan.
Panvicu, potrieme olejom, alebo ghí maslom, na začiatok poriadne rozpálime a robíme lievance. Tie ďalšie kúsky už tuk ani potrebovať nebudú. Uvidíte podľa svojej panvice.
My sme si naše lievance vychutnali s domácim jablkovým džemom od kamarátky Petry, pridali tofu tvaroh Provamel so škoricou a hrozienkami s kvapkou rumu ;).
Určite nám dajte vedieť ako vám chutilo.