India nás inšpirovala mnohými farbami, vôňami ale samozrejme i jedlom. Tento recept je malou ukážkou ako zdravo spestriť našu kuchyňu.
Na 4 porcie potrebujeme:
1 stredne veľký karfiol
4-5 zemiakov
1 šálka červenej šošovice
1,5 -2 deci kokosového mlieka
1 čajová lyžička horčičného semienka
Kari, kurkuma, koriander, rímska rasca, soľ
Olivový olej
1 väčšia cibuľa
Postup:
Na rozohriatom oleji orestujeme horčičné semienko, až kým nezačne praskať. Pridáme nakrájanú cibuľu, orestujeme do sklovita. Pridáme všetky druhy korenia a premiešame. Korenie dávame podľa chuti, jedlo má byť výrazné, takže, ak nemáte s týmto druhom korenia skúsenosť, pridávajte postupne počas varenia. K opraženému koreniu pridajte na kúsky natrhaný surový karfiol a na kocky nakrájané surové zemiaky. Premiešajte nech sa vám pekne obalia v korení a prevoňajú byt. Prilejte toľko vody, aby zaliala zemiaky a karfiol, posoľte a prikryté duste. Cca po 10 minútach pridajte prepláchnutú šošovicu, premiešajte a všetko spolu varte do mäkka. Počas varenia ochutnajte a podľa potreby pridajte korenie. Indická kuchyňa je naozaj výrazná, takže sa korenia nebojte. Na záver, keď je všetko uvarené, pridajte kokosové mlieko a ešte chvíľku nechajte prejsť varom. Mlieka pridajte len toľko, aby sa celý pokrm moc nezriedil(viď. obrázok). Toto jedlo je veľmi výrazné, má tendenciu zahriať organizmus a je vhodné na blížiace sa jesenné dni.